DIGITALNI ODTIS IN DIGITALNA IDENTITETA

V dobi socialnih omrežij je digitalni odtis zelo pomembna tema, saj z vsako objavo puščamo na spletu svoj digitalni odtis. Tako mi kot učenci se morajo zavedati, da se lahko vsaka slika, videoposnetek ali komentar interpretira na način, da bo naša objava dobila čisto drugačen pomen, kot je bilo prvotno mišljeno, in nas lahko tudi oškoduje, predvsem čustveno, lahko pa nas v skrajnem primeru lahko stane tudi službe.

Vloga računalničarja na šoli je v dobi odraščanja zelo pomembna, kajti običajno le ta daje učencem napotke, kako biti varni na spletu in kako pomembno je pustiti pozitiven digitalni odtis na spletu. Ozaveščanje o digitalni identiteti posameznika se v današnji družbi dviguje, vendar ne dovolj, da bi lahko preprečili takšne in drugačne zlorabe. Računalničar na šoli je v tem primeru glavni vir predajanja informacij otrokom in njihov mentor v primeru, da na kakršenkoli način pride do zlorabe. Pomembno je, da se otroke izobrazi tako o digitalnem odtisu kot o digitalni identiteti. Večkrat slišimo od otrok le njihove pravice, ne pa dolžnosti, zato morajo tudi v digitalnem svetu poznati pomen zaščite lastnih del in spoštovanja tujih.

Starši so v domačem okolju najboljši zgled za otroka, kako se obnašati na spletu. Njihova vloga je, da otroka spodbujajo pri odločitvah, ki lahko vplivajo na njihovo prihodnost in tudi čustva, zato bi bilo najbolje, da so tudi starši primer dobre prakse. Velikokrat sem slišala, da je potemtakem potrebno otrokom omejiti dostop do spleta in socialnih omrežij, vendar imajo sploh v najstniških letih otroci željo po uporništvu staršem, kar največkrat stvari naredi še hujše.

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost