3. KV: Scratch in alternative – Blockly

Navodila naloge

V uporabniškem vmesniku Blockly napiši program, kjer uporabnik vpiše število, program pa preveri ali je to število praštevilo. Če je število praštevilo, naj program izpiše “Število je praštevilo.”, drugače pa “Število ni praštevilo.”.

Ciljna publika

Učenci 3. triade izbirnega predmeta računalništvo, ki imajo že predznanje – uporaba delčkov, kaj so praštevila, uporaba zank in pogojnih stavkov.

Učni cilji

Splošni cilji

  • Spremljajo razvoj računalniške tehnologije;
  • pridobivajo sposobnost samostojnega reševanja problemov.

Operativni cilji

  • Napisati algoritem, ki reši problem, ali je število praštevilo.

Rešitev

Najprej potrebujemo definicijo praštevila:

Praštevilo je naravno število n > 1, če ima točno dva pozitivna delitelja (faktorja), število 1 in samega sebe kot edini prafaktor. Število 2 je po definiciji edino praštevilo, ki je tudi sestavljeno število in hkrati edino sodo praštevilo.

Nato lahko pričnemo z reševanjem naloge, tako da definiramo novo spremenljivko, npr. “stevilo”, s katerim bomo preverjali ali je to praštevilo – kasneje ga nastavljamo na naša števila, ki jih želimo poskusiti, ali so praštevila. Ker vemo, da je po definiciji število 2 praštevilo, to lahko preverimo že prav na začetku naše kode z uporabo pogojnega stavka, da če je naša vhodna spremenljivka “stevilo” = 2, potem program izpiše “Število je praštevilo”, sicer program nadaljujemo. Prav tako po definiciji vemo, da more biti naše “stevilo” večje od 1. To storimo tako, da ustvarimo nov pogojni stavek znotraj prejšnjega v “sicer”. Če je “stevilo” > 1 … dalje, in sicer, če ni, program izpiše “Število ni praštevilo”. Če pa je “stevilo” > 1, potem vstavimo zanko, kjer i “teče” od 2 do našega “stevila” s korakom 1. Znotraj zanke vstavimo pogojni stavek, če je, vstavimo matematični delček, ostanek pri deljenju “stevila” z i = 0, potem izpiše “Število ni praštevilo”, saj to pomeni, da smo dobili nek drug faktor “stevila” kot 1 in samega sebe ter končamo program. Sicer pa program izpiše, da “Število je praštevilo” in to pomeni, da ni nobenega drugega faktorja “stevila” kot 1 in samega sebe.

Realizacija naloge

3. KV: Scratch in alternative – Blockly by ardmen is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost