KV4: Multimedija in ROID

Grafični izdelek

Delo z multimedijo v vlogi ROID-a

Področje dela ROID-a v okviru multimedije

ROID je ključna oseba za IKT na vsaki šoli, poznati mora tehnologijo, znati svetovati o primerni izbiri programske in strojne opreme in še veliko več. Pomembno vlogo ima tudi pri vsem, kar se tiče multimedije: skrbi za nameščanje in posodabljanje programske opreme in njihovih licenc, preverja in varuje programsko opremo (antivirusi in ostale zaščite), skrbi za delovanje spletne učilnice in redovalnice ter asistira učiteljem, pomaga pri izdelavi in vzdrževanju šolske spletne strani, sodelovanje z arnesom itd..

Potrebna znanja za izvrševanje del

ROID mora dobro poznati stanje in dogajanje v zvezi s tehnologijo, tako strojno kot programsko opremo in imeti zadovoljiva znanja na področju računalništva in informatike. Tehnologijo mora poznati zato, da lahko svetuje pri nakupu in vzpostavitvi in nato vzdrževanju programske in strojne opreme. Poznati mora programe in storitve, ki jih šola uporablja in pa biti na tekočem tudi s tistimi, ki jih ne, saj lahko v primeru, da se le te izboljšajo (in postanejo boljše, kot jih trenutno uporablja šola) svetuje nakup/ uporabo te programske opreme. Pomembno je tudi, da ROID-a zanima to področje. Priporočljivo je tudi neko pedagoško znanje, saj je v okviru njegovega dela tudi veliko svetovanja, pomaganja in učenja tako učencev kot učiteljev.

Mnenje in argumentiranje

Menim, da je delo ROID-a danes ključnega pomena, ki bo v prihodnosti le še bolj pomemben, zato je pomembno da to delo opravlja nekdo, ki je kompetenten tako na področju računalništva in informatike, kot tudi da zna svetovati in pomagati ter je na tekočem z tehnologijo. Delo ROID-a je težko in pokrivan najrazličnejša področja, zato je pomembno, da vključuje tudi druge učitelje, ki imajo spretnosti na določenih področjih (npr. multimedija in likovna umetnost, šolska spletna stran in slovenščina itd.).


Delo, vključno s plakatom, je objavljeno pod licenco CC BY-NC-SA.

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost