Aktivnost KV2: Digitalni odtis in digitalna identiteta

Vsebina

Digitalni odtis je sled, ki jo pustimo na spletu. Dalje ga lahko delimo na pasivni in aktivni digitalni odtis. Pasivni digitalni odtis je tisti, na katerega ne moremo vplivati (npr. piškotki) in aktivni, na katerega lahko vplivamo (npr. socialna omrežja, forumi, ipd). Zelo pomembno je, da se kot uporabniki interneta zavedamo, kaj delimo na splet in pod kakšnimi pogoji. Toraj ali je vsebina javne narave (dostopno vsem), ali pa je vsebina osebna, zaščitena z geslom. Torej, če govorimo že o geslu, je zelo pomembno, da izbiramo varna gesla, ki vsebujejo velike in male črke, ter posebne znake.
Preden pa katerokoli vsebino delimo na splet (kar oblikuje našo digitalno identiteto), je tudi pomembno, da razmislimo ali je vsebina sploh primerna oz. ne, da zaradi tega ne bomo slučajno zašli v kakršnekoli probleme. Pomembno je tudi, da znamo ločiti med uporabnimi portali (npr. LinkedIn) in tistimi, ki so namenjenu “poljudnim” vsebinam (npr Facebook, Instagram, VK, ipd) oz. da izbrani portal uporabljamo za kreativne namene.

Refleksija

Zahvaljujoč uvedbi GDPR-ja, smo uporabniki internetnih storitev sedaj veliko bolj zaščiteni kot kadarkoli prej. GDPR je namenjen temu, da uporabnikom da možnost, da lahko svoje podatke na spletu pobrišejo za sabo. Ni pa to rešitev za vsakogar in vse, v prvi fazi je vsekakor pomembno, da poznamo “zanke”, ki se lahko pojaviju pri uporabi interneta. Kot sem že zgoraj napisal, pomembno je da uporabljamo varna gesla, saj obstajajo zlonamerni programi, skripte, ki so aktivne 24/7 in brskajo po spletu in poskušajo vdirati v sisteme, zgolj zaradi zabave ti. “black-hat” hekerjev. Pred kratkim, se mi je tudi zgodilo, da so mi prestregli geslo spletne strani (ki je bilo začasno ne-varno) in tako sem bil primoran spletno stran ponovno postaviti.
“Zanka” pa ni samo varno geslo, pomembno pri obravnavani temi je tudi to, da so uporabniki interneta seznanjeni z vsemi situacijami, ki se lahko manifestirajo pri uporabi medmrežja. In teh je malo morje, od enostavnega “phishinga”, do kompleksnih vdorov v datotečne sisteme, kriptiranje podatkov, kraje kreditne kartice ipd.
Pravilno je da učitelj računalništva / ROID, poskrbi za primerno ozaveščenost zaposlenih, tako kot tudi učencev.

Viri

Licenca

Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost