KV 7: Računalniška omrežja in ROID

Za analizo sem si izbral šole v bližini Tolmina, kjer živim. Ker je v našem kraju le ena šola je bila okolica izbora nekoliko manjša – zaradi tega se vidi tudi pomanjkljivost storitev.

IME ŠOLEENOTNA IDENTIFIKACIJASPLETNA STRANSPLETNA UČILNICAUPRAVLJANJE VIZOBLAČNE STORITVE
OŠ Franceta Bevka Tolminsio.mdmWordpress/eAsistent/
OŠ Dušana Muniha Most na Sočisio.mdmWordpressArneseAsistent/
OŠ Simona Gregorčiča Kobaridsio.mdmWordpress/eAsistent/
OŠ Kozara Nova Goricasio.mdmWordpressArneseAsistent/
OŠ Bovecsio.mdmWordpressZavihek na spletni straniLo.Polis/

Rezultat analize

Raziskal sem vse izbrane osnovne šole in njihove uporabljene storitve in ugotovil, da večina šol uporablja enake storitve. Edino ena od šol, v Bovcu, uporablja Lo.Polis, vse druge pa eAssistenta. Druga razlika pa je v tem, da dve od petih analiziranih šol sploh nimata vzpostavljene spletne učilnice, ena ima spletno učilnico kar integrirano v spletno stran, dve pa v arnesu. Vse šole prav tako uporabljajo sio.mdm, saj vsi dostopni melji uporabljajo končnico arnes.splet. To je seveda zelo nenavadno, saj nimajo vse spletnih učilnic v arnesu, kar pomeni, da ne izkoriščajo arnesa do potankosti. Oblačnih storitev pa nobena od šol ne uporablja, vsaj ne tako, da bi bilo očitno. V času letošnje karantene pa so se sigurno polastili storitve OneDrive ali pa Google Drive.

Refleksija

Osnovna in glavna naloga ROID-a je seznanjanje in usposabljanje učencev z uporabo računalnikov in določene programske opreme. Računalnikar prav tako sodeluje pri izvedbi učno-vzgojnega procesa pri predmetih, ki zahtevajo veščo uporabo računalnika in je izvajalci predmeta ne premorejo. V zvezi z računalniškimi omrežji in storitvami je ROID zadolžen za njihovo nemoteno delovanje in nadgradnjo ter da so vedno dostopne funkcije, ki jih zaposleni potrebujejo za učinkovito opravljanje svojega dela. Poskrbeti mora za delovanje spletne učilnice in njene postavitve nasploh – prav tako spletne strani, tudi če je on sam ne sprogramira.

Sodelovati mora tako z ravnateljem kot z ostalimi učitelji, da so vsi med seboj obveščeni o vsem IN učenci kateri dnevno uporabljajo spletne učilnice in bi morala biti njihova povratna informacija najpomembnejša, tudi če v največ primerih ni. ROID tako ravnatelja kot tudi ostale učitelje mora obveščati o novitetah v postavljenem računalniškem omrežju, da vsi zaposleni znajo uporabljati najnovejše funkcije in storitve. Poleg tega mora organizirati predavanja in tečaje/usposabljanja glede uporabe teh storitev. Brez tega lahko nekatere funkcije in storitve obstajajo, ampak, če jih nihče ne uporablja je njihov obstoj brezpredmeten.

Temeljni namen uporabe storitev je olajšanje dela in večja ekonomičnost, saj lahko z eno objavo obvestimo vse učitelje/učence/starše brez dodatnega truda in takoj dobimo tudi individualno povratno informacijo. Prav tako imamo na ta način boljši pregled nad posredovanimi informacijami in tem kaj hočemo posredovati in kaj ne. Poleg tega lahko tudi vsako temo “popredalčkamo” na vzpostavljeni spletni učilnici/strani.

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost