Aktivnost KV8: E-šolstvo

eAsistent in Lo.Polis

Testirala sem šolska portala eAsistent in Lo.Polis. V eAsistentu sem testirala module eDnevnik, eRedovalnica, Razrednik in Letna priprava, v Lo.Polisu pa Dnevnik, Redovalnica, Načrtovanje dela in Oddelek. Oba sta namenjena šolskim strokovnim delavcem, učencem in staršem.

Namen modulov

Moduli so v obeh okoljih poimenovani podobno in imajo podobne namene. Dnevnik ali eDnevnik sta modula, ki vodita urnike, dogodke, učne snovi, domače naloge in podobno. Modul Redovalnica ali eRedovalnica je namenjen vodenju ocen in ocenjevanj. V njem je možno dodajati ocene in napovedana ocenjevanja, ki jih lahko označimo le za določene učence. Modul Razrednik v eAsistentu in Oddelek v Lo.Polisu omogoča vodenje razrednih aktivnosti, kot na primer določanje dežurstev in vpisovanje interesnih dejavnosti posameznemu učencu. Ena od možnosti v modulu Letna priprava eAsistenta je vpisovanje naslova in vsebine posamezne učne ure, ki je prav tako namen modula Načrtovanje dela v okolju Lo.Polis. eAsistent ima poleg modulov, namenjenih učiteljem, tudi module za ravnatelja, svetovalnega delavca, vzgojitelja in za namene vodenja NPZ-jev.

Primerjava

Dejstvo je, da ima eAsistent v primerjavi z Lo.Polisom veliko več modulov in funkcij v posameznem modulu. Na prvi pogled, kot začetnemu uporabniku, se mi je zdelo okolje Lo.Polis prijetnejše. Med testiranjem sem se počutila varneje, ker je zaradi manj modulov preglednejši in bolj “čist”. Po drugi strani pa je za namen e-šolstva in vseh storitev, ki jih šolstvo ponuja, eAsistent seveda bolj uporaben, saj zajema več modulov in več funkcij, ki jih šolski delavci in učenci lahko uporabljajo.

Oba portala sta pregledna in dokaj enostavna za uporabo. Kot začetnik sem se bolje znašla v Lo.Polisu, saj je vsaka funkcija označena z ikono in imenom, zaradi česar je primeren tudi za manj vešče uporabnike. Ob kliku na vsak modul se pokaže navigacijska vrstica, opremljena s podrazdelki. Prav tako je vsaka funkcija, ki jo želimo izvesti, opisana z besedami in nas z navodili vodi naprej. Iz teh razlogov mi ni bilo težko najti funkcij, ki sem jih želela testirati. eAsistent na drugi strani ni toliko bolj zahteven, ampak je zaradi številčnejših funkcij malenkost nepregleden in zahteva več znanja za uporabo. Podobno kot v Lo.Polisu so vse funkcije opisane z besedami, zato tudi začetniku z njim ni težko upravljati. Zagotovo pa je potrebno več iskanja med moduli, zaradi česar sem sklepala, da je njegova uporaba hitrejša z več znanja in izkušnjami.

Lo.Polis se mi zdi uporaben za šole, ki želijo operirati zgolj z osnovnim e-šolstvom, za vse tiste, ki pa so nagnjeni k sodobnejšemu pristopu in moduli za vse strokovne delavce, pa bo ustrezna izbira e-Asistent. Glede na čas v katerem živimo, je e-šolstvo pomembno, saj je vodenje in vpogled vanj hiter, ekonomičen in virtualen. eAsistent je temu primerno razvit, med tem ko je Lo.Polis njegova manjša različica.

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost