Digitalni odtis in digitalna identiteta

Živimo v času, ko je postal internet del vsakdana. S tem smo ljudje dobili še en »obraz«, temu rečemo digitalna identiteta. Vsak ima svojo identiteto, ki dela vsakega posameznika unikat, enako je z digitalno identiteto. V vsakdanjem življenju je nekaj normalnega, da svojih podatkov ne razkrivamo z vsemi še posebej ne z neznanci. Tako se moramo zavedati, da tudi digitalno identiteto oblikujemo sami. Na internetu na nas preži še več nevarnosti, zato moramo biti še posebej pozorni kaj postane del naše digitalne identitete. Digitalno identiteto je sestavek informacij o nas, sestavljamo jo postopno na dva načina. Eden je zaveden, ko nekaj objavimo načrtno, drugi pa je nezaveden oz. ko nek podatek o nas na internetu pristane posredno preko drugih stvari, ki jih delamo na internetu npr. glede na to katere strani pogosto obiskujemo del naše identitete postanejo naši hobiji, stvari za katere se zanimamo… Nekateri naši osebni podatki na internetu pristanejo brez naše vednosti, ko jih objavi nekdo drug npr. objave na socialnih omrežjih. Zavedati se moramo, da čim nekaj objavimo na internetu to tam ostane zavedno. Prav tako moramo spoštovati pravice o zasebnosti in ne smemo objavljati osebnih podatkov drugih oseb, če nam tega one ne dovoljujejo. Tudi »moderni« starši, ki veliko objavljajo na socialnih omrežjih se morajo zavedati, da s tem, ko objavljajo slike iz vsakdanjega življenja svojih otok oblikujejo digitalno identiteto svojega otroka. Ta otrok bo imel tako delno izoblikovano svojo digitalno identiteto še preden se bo zavedal kaj digitalna identiteta sploh je.

Osebno sem zelo pazljiva glede tega kaj objavljam na internetu oz. družabnih omrežjih. V svet Facebooka in drugih omrežji sem v primerjavi s svojimi vrstniki vstopila relativno pozno šele s 14 leti. Dan danes ima velika večina 10 letnikov že svoje profile. Zavedati se moramo, da je digitalna identiteta v sodobnem času postala ponekod že bolj pomembna od realne identitete npr.  veliko delodajalcev preden nekoga zaposli preuči posameznikovo digitalno identiteto, ne glede na to kakšen si ti v resničnem življenju oni vidijo samo to, kar je o tebi objavljeno na internetu. Prav tako nekateri ljudje živijo le za všečke in s prirejanjem digitalne identitete skušajo ustvariti idealno podobo sebe.  Menim da smo postali ujetniki interneta. S tem, ko se pretirano ukvarjamo s »fiktivnim« svetom izgubljamo prave prijatelje in stik z realnostjo.

Konec koncev ni vse tako grozno. Če se zavedamo tega, kaj lahko objavimo in smo pazljivi katere spletne strani obiskujemo, potem lahko brez skrbno surfamo po internetu še naprej.

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost