DIGITALNI ODTIS IN DIGITALNA IDENTITETA

DIGITALNI ODTIS

Obstajata pasivni in aktivni digitalni odtis. Pasivni je ustvarjen, ko se podatki o uporabniku zbirajo brez njegove vednosti, aktivni pa, ko uporabnik sam zavestno in namenoma posreduje svoje osebne podatke z namenom deljenja teh informacij na spletnih mestih ali v družbenih medijih.

DIGITALNA IDENTITETA

Ponudnikom digitalnih storitev omogoča, da nas varno identificirajo, preden nam omogočijo dostop do digitalne vsebine. Temu postopku rečemo avtentikacija. Obstaja več avtentikacijskih metod, vendar so varne le tiste, ki uporabljajo vsaj dva neodvisna elementa:

  • nekaj, kar ima samo uporabnik,
  • nekaj, kar ve samo uporabnik,
  • nekaj, kar unikatno identificira uporabnika

NA KAJ MORAMO PAZITI

Pomembno je, da se otroci zavedajo, da na internetu nikakor ne smejo objaviti svoje telefonske številke, e-naslova, domačega naslova ali naslova šole. Ko objavijo kakšno sliko ali besedilo ali kaj komentirajo morajo vedeti, da lahko do teh podatkov pride vsak, jih lahko vsak vidi, zato morajo paziti, da se ne izpostavijo preveč in da do drugih ravnajo tako, kot želijo, da bi drugi do njih.

Naloga staršev je, da glede digitalnega odtisa ravnajo odgovorno, da s tem mogoče ne škodujejo otroku, ko bo starejši. Skrbno premislijo, kaj bodo objavili, na kakšen način in so pri tem otrokom za dober zgled.

Za učitelje je pomembno, da otroke seznanijo s pojmoma digitalna identiteta in digitalni odtis. Dobro je, če jim v sklopu pouka pripravijo kakšne interaktivne delavnice v zvezi s spletom nasplošno, spletnim nasiljem in posledicami.

Z vsem naštetim zgoraj se strinjam. Pomembno je, da bi se otroci že v osnovni šoli (najkasneje v 3. razredu) seznanili vsaj z delčkom teh informacij, saj ima dandanes že skoraj vsak toliko star otrok dostop do objavljanja na spletu in telefona (česar ne podpiram!). Pomembno je, da jih opozorimo na zlorabe, ki se dogajajo in da jih naučimo varno uporabljati splet.

VIRI

  • https://iprom.si/slovar/digitalni-odtis/
  • https://www.uradni-list.si/e-bilten/novica/digitalna-identiteta—danasnja-realnost
  • https://safe.si/nasveti/moja-identiteta-in-zasebnost/spletni-ugled

 

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost