6: OBLIKOVANJE BESEDIL IN DELO S PODATKI V OBLAKU

Učni načrt za Računalništvo v okviru teme oblikovanja besedil in dela s podatki pokriva opredelitev informacije in podatka, strojna in programska oprema računalnika, enote računalniške strojne opreme, pisanje in oblikovanje sporočila z urejevalnikom besedil, shranitev sporočila, izdelavo računalniške slike z risarskim programom, vrivanje slike v besedilo, tiskanje dokumenta, pošiljanje in odgovarjanje na sporočila po elektronski pošti, primerjanje in vrednotenje elementov informacijske tehnologije, izdelavo preglednice, risanje grafikona ter dopolnjevanje besedila.

Pri izvedbi predmeta je smiselno načrtovati medpredmetne povezave z angleškim jezikom, saj je veliko programov in aplikacij v angleščini. Smiselno bi bilo tudi uporabiti medpredmetno povezavo s slovenščino, saj učenci uporabljajo urejevalnike besedil za ustvarjanje besedil in pošiljajo oz. odgovarjajo na sporočila po elektronski pošti. Za izdelovanje računalniških slik, preglednic in grafikonov lahko uporabimo povezavo z likovno vzgojo.

Temo bi lahko aktualizirala z uporabo DropBoxa, saj omogoča deljenje, shranjevanje in sinhronizacijo podatkov z oblakom. Je zelo preprost za uporabo ter primeren za delo v skupinah in sodelovalno učenje. Primeren bi bil tudi Google Drive, ki omogoča shranjevanje datotek, e-poštnih prilog in varnostno kopiranje fotografij ter ima prav tako podobne storitve kot DropBox.

Učenci urejevalnike besedil po navadi poznajo še preden jih spoznajo pri računalništvu. Učenci bi osnovna orodja morali poznati že prej, da bi se lahko sredotočali na pomembnejše vsebine pri predmetu in tako prej napredovali z znanjem. Menim, da bi se prej morali srečati tudi s tiskanjem dokumentov ter s pošiljanjem in odgovarjanjem sporočil po elektronski pošti. Pomembno je, da poznajo osnove angleškega jezika, saj obstaja veliko programov, ki še niso na voljo v slovenščini.

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost